Extra contrast

Reuma App

Reuma App website screenshot

De opdrachtgever

Erasmus MC, afdeling Reumatologie, Prof. Mieke Hazes en Annemarie de Vroedt

De uitdaging

Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen. Reuma schaadt vaak het sociale leven, werk en de prestaties op school.

De aanpak

De Reuma App stelt de gebruiker vragen over allerlei onderwerpen die deze zelf kiest. Bijvoorbeeld over bewegen, werk, medicatie of pijn. Op basis van de antwoorden krijgt de gebruiker informatie en tips.

Het medisch logboek maakt de patiënts ziektebeeld inzichtelijk. Patiënten kunnen bijhouden hoe ze zich per dag voelen.

Reuma App op mobiel device

De agendafunctie van de Reuma App helpt de gebruiker zich te herinneren welke medicijnen op welk moment moeten worden ingenomen en wanneer deze een afspraak heeft met zijn/haar reumatoloog.

Video’s van verschillende oefeningen voor het hele lichaam, bevorderen de soepelheid van de gewrichten. Praktische tips over hoe men dingen op een andere manier makkelijker kunt doen, bijvoorbeeld het wringen van een doekje. Een game legt gebruikers spelenderwijs uit hoe ontstekingsreuma werkt. Ook biedt de Reuma App vragenlijsten waarmee de gebruiker kunt meten en vergelijken in de tijd hoe het gesteld is met zijn/haar reuma. Belangrijk om te bespreken met de reumatoloog.

De app is eenvoudig te gebruiken, en combineert pragmatisme met grondige wetenschappelijke basis. De tool is ontwikkeld door het Erasmus MC onder leiding van Prof. Mieke Hazes. De symptoom ratings die patiënten dagelijks invoeren worden vastgelegd met gevalideerde tools die inzicht geven in de mate van ziekteactiviteit.

Projecten